Comerç de la Fusta
Avui dia està àmpliament assumit que la comercialització de productes de la fusta aprofitats il·legalment contribueix, juntament amb altres factors, al procés de desforestació i degradació dels boscos. Segons estimacions recents de l'IPCC, al voltant del 20% de les emissions de CO2 a nivell global es produeixen com a conseqüència del canvi d'usos del sòl, la desforestació i la degradació dels boscos.
La creixent demanda mundial de fusta i dels seus productes, juntament amb deficiències institucionals i de governança del sector forestal a alguns països productors de fusta, en particular a països en desenvolupament, fan de la pràctica del comerç de fusta aprofitada il·legalment un problema internacional que exigeix respostes globals i diverses que incideixin no sols en la regulació comercial d'aquest producte sinó també en aspectes socials, polítics i econòmics que millorin la governança dels països productors de fusta.
L'any 2003 la Comissió Europea va aprovar el Pla d'Acció sobre aplicació de les lleis, governança i comerç forestal (FLEGT, per les sigles en anglès) que proposa diferents mesures per lluitar contra la problemàtica de la tala il·legal de fusta i el comerç associat . Entre les propostes que recull aquest pla d‟acció es troben l‟exigència de requisits de legalitat en les compres públiques verdes, el desenvolupament d‟acords bilaterals comercials amb països exportadors de fusta i en particular les legislatives amb les publicacions dels reglaments FLEGT i EUTR.
Lignum Data és el Sistema d'Informació Estadística sobre la gestió de tramitació de les llicències FLEGT i de les declaracions responsables i controls EUTR a Espanya i aporta, entre altres informacions, el volum i la naturalesa dels productes de fusta comercialitzats per primera vegada al mercat de la Unió Europa i dels agents que els comercialitzen.
Per saber-ne més: Comerç de la Fusta